Mathematics solution NCERT

Class 9 - Chapter 8: Predicting What Comes Next: Exploring Sequences and Progressions

NCERTChapter 8Solution- End-of-Chapter Exercises

Q1: Find the 31st term of an AP whose 11th term is 38 and 16th term is 73.

Given:

T11 = 38

T16 = 73

Using Tn = a + (n − 1)d

a + 10d = 38 ..........(1)

a + 15d = 73 ..........(2)

Subtracting (1) from (2):

5d = 35

d = 7

Substituting in (1):

a + 70 = 38

a = −32

T31 = a + 30d

= −32 + 30(7)

= −32 + 210

= 178

Answer: T31 = 178



Q2: Determine the AP whose third term is 16 and whose 7th term exceeds the 5th term by 12.

Given:

3rd term = 16

7th term exceeds 5th term by 12

a + 2d = 16 ..........(1)

(a + 6d) − (a + 4d) = 12

2d = 12

d = 6

Substituting into (1):

a + 12 = 16

a = 4

AP:

4, 10, 16, 22, 28, ...



Q3: How many three-digit numbers are divisible by 7?

Smallest 3-digit multiple of 7 = 105

Largest 3-digit multiple of 7 = 994

AP: 105, 112, 119, ..., 994

a = 105, d = 7

994 = 105 + (n − 1)7

889 = 7(n − 1)

127 = n − 1

n = 128

Answer: 128 numbers



Q4: How many multiples of 4 lie between 10 and 250?

Smallest multiple = 12

Largest multiple = 248

AP: 12, 16, 20, ..., 248

248 = 12 + (n − 1)4

236 = 4(n − 1)

59 = n − 1

n = 60

Answer: 60 multiples



Q5: Find a GP for which the sum of the first two terms is – 4 and the fifth term is 4 times the third term.

First term = a

Common ratio = r

First two terms sum = −4

a + ar = −4

a(1+r) = −4 ..........(1)

5th term = 4 × 3rd term

ar4 = 4ar2

r2 = 4

r = ±2

Taking r = 2:

a(3) = −4

a = −4/3

One GP:

−4/3, −8/3, −16/3, ...



Q6: Find all possible ways of expressing 100 as the sum of consecutive natural numbers.

100 = 18 + 19 + 20 + 21 + 22

100 = 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + 15 + 16

Possible expressions:

  • 18 + 19 + 20 + 21 + 22 = 100
  • 9 + 10 + 11 + 12 + 13 + 14 + 15 + 16 = 100


Q7: The number of bacteria in a certain culture doubles every hour. If there were 30 bacteria present in the culture originally, how many bacteria will be present at the end of the 2nd hour, 4th hour and nth hour?

Initial bacteria = 30

Doubles every hour

GP: 30, 60, 120, 240, ...

a = 30

r = 2

After 2 Hours

30 × 22 = 120

After 4 Hours

30 × 24 = 480

After n Hours

T = 30 × 2n

Answers:

  • 2 Hours = 120
  • 4 Hours = 480
  • n Hours = 30 × 2n


Q8: The sum of the 4th and 8th terms of an AP is 24 and the sum of the 6th and 10th terms is 44. Find the first three terms of the AP.

T4 + T8 = 24

(a+3d)+(a+7d)=24

2a+10d=24

a+5d=12 ..........(1)

T6 + T10 = 44

(a+5d)+(a+9d)=44

2a+14d=44

a+7d=22 ..........(2)

Subtracting:

2d=10

d=5

a+25=12

a=−13

First three terms:

−13, −8, −3

Answer: −13, −8, −3



Q9: Find the smallest value of n such that the sum of the first n natural numbers is greater than 1,000.

Sn = n(n+1)/2

n(n+1)/2 > 1000

n(n+1) > 2000

Checking values:

44 × 45 = 1980

45 × 46 = 2070

2070 > 2000

Answer: n = 45



Q10: Which term of the GP: 2, 8, 32, … is 131072? Write the explicit formula as well as the recursive formula for the nth term.

GP: 2, 8, 32, ...

a = 2

r = 4

Tn = 2(4n−1)

131072 = 2(4n−1)

65536 = 4n−1

65536 = 216

48 = 65536

n − 1 = 8

n = 9

Answer: 131072 is the 9th term.

Explicit Formula

Tn = 2(4n−1)

Recursive Formula

T1 = 2

Tn+1 = 4Tn



Q11: The sum of the first three terms of a GP is 13/12 and their product is –1. Find the common ratio and the terms.

Terms: a/r, a, ar

Product = −1

(a/r)(a)(ar)=a3=−1

a = −1

Sum = 13/12

−(1/r + 1 + r)=13/12

1/r + 1 + r = −13/12

12r + 12r² + 12 = −13r

12r² + 25r + 12 = 0

(3r+4)(4r+3)=0

r = −4/3 or r = −3/4

Terms:

3/4, −1, 4/3

or

4/3, −1, 3/4



Q12: If the 4th, 10th and 16th terms of a GP are x, y and z respectively, prove that x, y, z are in GP.

Let GP be:

a, ar, ar², ar³, ...

Then:

x = ar³

y = ar⁹

z = ar¹⁵

y² = (ar⁹)²

= a²r¹⁸

xz = (ar³)(ar¹⁵)

= a²r¹⁸

Therefore:

y² = xz

Hence x, y and z are in GP.



Q13: The sum of the first three terms of a geometric progression is 26, and the sum of their squares is 364. Find the terms of the GP.

Let terms be:

a/r, a, ar

3a = 26

a = 26/3

After solving,

r = 3/2

Terms:

52/9, 26/3, 13



Q14: Suppose P1 = 1, P2 = 2 and for n > 2, Pn = P1 + P2 + … + Pn–1 + 1. Find the values of P1 , P2 , …, P8 . Can you find a simpler recursive formula for Pn? Can you give an explicit formula?

P1=1

P2=2

nPn
11
22
34
48
516
632
764
8128

Pattern: Pn = 2n−1

Recursive: Pn = 2Pn−1



Q15:Suppose W1 = 1, W2 = 2 and for n > 2, Wn = W1 + W2 + … + Wn–2 + 2. Find the values of W1 , W2, …, W8 . Do you recognise this sequence?

W1=1

W2=2

n Wn
11
22
35
410
520
640
780
8160

Answer:

W1=1, W2=2, W3=5, W4=10, W5=20, W6=40, W7=80, W8=160

From W4 onwards, each term doubles.